#3 Hjälpsamma strategier vid npf

Ofungerande vardag på grund av adhd, ausitm eller andra npf-diagnoser? Det finns hjälpsamma strategier som kompenserar för det som är svårt.

Detta är det andra inlägget i en miniserie om NPF-blomman – modellen för hur du får en fungerande vardag med npf.

Om npf

Npf är förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism, adhd, Tourettes syndrom och språkstörning. Oavsett om du har en fastställd diagnos eller upplevelser, behov och beteenden som skulle kunna leda till en, så innebär npf-problematik att vissa funktioner som du behöver i vardagen är nedsatta. Du får kämpa extra mycket.

Men – det finns hjälpsamma strategier som kompenserar för nedsatta funktioner. Strategier som underlättar din vardag.

Hjälpsamma strategier

Innan du väljer vilken strategi du vill testa behöver du förstå vilket behovet är. Det förra inlägget handlade om just detta. Att med hjälp av kunskap om npf nyfiket utforska behovet bakom ett beteende.

Utifrån idén om vilket behov som ligger bakom beteendet är det dags att fundera på vilka strategier som skulle möta behovet. Det finns inte en strategi som är rätt för alla. Men det finns strategier som är hjälpsamma för väldigt många. Välj ut en av dem och börja testa. Fungerar inte det, då testar du något annat. Tills du hittar det som fungerar för dig.

Några exempel

Vi återgår till exemplet från förra inlägget med eleven som inte får något gjort på en lektion. Behovet bakom beteendet skulle kunna vara att hen har glömt instruktionen, inte är motiverad eller är helt slut. Hjälpsamma strategier skulle då kunna vara:

  • Hen har glömt instruktionen som bara gavs muntligt: Skriv ner instruktionen i korta punkter. Skriv på tavlan och på en lapp som eleven kan ha bredvid sig och checka av efterhand som hen är klar.
  • Hen är inte motiverad: Förklara på ett enkelt och tydligt sätt vad resultatet av uppgiften förväntas bli, vad hen ska använda det till och varför det är viktigt. Bryt också ner uppgiften i små delar som eleven kan checka av efterhand. Att bli klar med något skapar motivation.
  • Hen är helt slut av alla intryck i skolmiljön: Uppmuntra mikropauser med någon form av rörelse. Undersök vad som ger och tar energi under skoldagen och hur ni kan minska energiläckaget.

Om du tycker att du har testat allt, men inget hjälper – fundera på om du har valt strategi innan du förstått behovet bakom beteendet.

Vilket beteende är du nyfiken på att förstå behovet bakom? Och vilken strategi väljer du för att möta behovet?

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier