#28 Känslor - vän eller fiende?

Som npf-förälder hamnar du och jag dagligen i svåra situationer. Då är det inte konstigt att man lätt blir ett passivt offer för omständigheterna. Du vet känslan av att sitta i baksätet och det är någon annan som kör. Du bara åker med. Allt är andras fel. Bitterhet, uppgivenhet och ilska tar mycket av din energi.

Men vet du – det är aldrig för sent att flytta fram i förarsätet igen. Att vara den som kör i sitt eget liv ger hopp, engagemang och motivation som ger dig ork och handlingskraft att påverka din situation.

Men hur då?

I förra inlägget fick du några tips. Det första tipset var att du kan träna upp din förmåga att se din del i en situation – och ta ansvar för densamma. En viktig pusselbit är dina egna känslor. För många tar det stopp just här. ’Känslor – det är inget för mig. Jag har klarat mig bra utan dem så här långt.’

Ja, det har du säkert. Men vad har du gått miste om? Kan det vara så att känslor i själva verket kan vara din vän? Häng med så ska jag förklara hur jag menar!

Medvetenhet om min del i situationen

Varje gång du är i en situation utspelar sig en blixtsnabb process inom dig:

  • Du får en tanke
  • Tanken väcker en känsla
  • Känslan bär med sig en impuls att agera
  • Det du gör påverkar det resultat du får

Ett första steg för att bli den som styr i ditt eget liv är att bli medveten om detta. Och att kunna skilja på de olika delarna. Vad är fakta om situationen? Vad är min värderande tanke om situationen? Vad känner jag? Vad gör jag när jag agerar utifrån känslan? Vilket resultat skapar det – för mig och för andra berörda?

Här tar det ofta stopp

För många av de jag hjälper tar det stopp när vi kommer till känslan. På grund av tidigare upplevelser och erfarenheter i livet har han eller hon tryckt undan vissa eller kanske alla känslor eftersom de upplevs som en fiende som man till varje pris vill undvika. Då är det inte så enkelt att helt plötsligt sätta ord på vilken känsla man upplever i en situation.

Känner du igen dig i detta? I så fall vill jag uppmuntra dig att fundera på om det kan det finnas en annan sida av myntet. Kan en jobbig känsla i själva verket vara en vän?

Låt oss utforska tillsammans – vad är egentligen en känsla och varför har vi dem?


Vad är en känsla?

Känslor är signaler som hjälper oss att navigera i tillvaron. De är en reaktion på antingen en yttre händelse som något du ser, eller en inre händelse som något du tänker.

Rent fysiskt är känslan en komplex fysisk förändring i kroppen som innefattar nervsystem, andning, muskler och hormoner. Den fysiska förändringen förbereder oss för handling.

Vi uppfattar den fysiska förändringen som till exempel svettiga händer, klump i halsen, fuktiga ögon eller fjärilar i magen. Vi uppfattar också impulser att vilja agera på ett särskilt sätt som till exempel gråta, skratta eller gömma oss.

Varför har vi känslor?

Varför upplever vi känslor? Tre viktiga syften är att:

  • känslor kommunicerar saker till andra utan att vi behöver säga det
  • känslor motiverar och förbereder oss för handling
  • känslor belyser det som är viktigt och som vi behöver fokusera på

Historiskt har grundläggande känslor som glädje, ilska, sorg, rädsla och förvåning varit viktiga för vår överlevnad. Hur ser du på det idag? Är känslor vän eller fiende?

Om du kan se känslor som din vän blir det så mycket lättare att tillåta dem att finnas. Och det är först när du tillåter dem att finnas som du kan dra nytta av dess fördelar. Vi fortsätter att utforska detta tillsammans i nästa veckas blogginlägg. 

Missa inte det!


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv