#2 Kunskap om npf-diagnoser

Kunskap om npf-diagnoser som adhd, autism och språkstörning är grunden till att få vardagen med npf att fungera.

I förra blogginlägget presenterade jag NPF-blomman – modellen för hur du får en fungerande vardag med npf. I en liten miniserie kikar vi nu in i varje del för sig. Först ut är ’Diagnoser’.

Oönskade beteenden

När vardagen med npf inte fungerar beror det ofta på oönskade beteenden. Det kan vara ditt barn som får arga utbrott och skriker och slår omkring sig. Eller inte får något gjort på lektionerna i skolan. Eller får ångest av att vara i skolan. Eller inte kan äta den mat du har lagat. Listan kan göras lång och du vet vilka oönskade beteenden som ställer till det i din vardag.


Att då ställa sig frågan ’Vad gör jag när hen…?’ blir som att släcka bränder, dvs att lösa problemet efter att det har uppstått. Och det funkar bra när problemet bara uppstår en gång. Men återkommer problemen gång på gång är det mer hjälpsamt att förebygga så att problemet inte kan uppstå. Hur gör man det?

Behovet bakom beteendet

Ställ dig istället frågan ’Varför gör hen…?’. För bakom varje beteende finns ett behov. Om vi tar exemplet med barnet som inte får något gjort på en lektion – vilket behov ligger bakom det?

Utan kunskap om npf-diagnoser ligger det nära till hands att tänka ’hen vill inte’.

Men alla barn vill – om de kan. Med kunskap om npf-diagnoser får du möjlighet att se en mängd olika behov som det skulle kunna handla om. Till exempel:

  • Hen har glömt instruktionen som bara gavs muntligt och vågar inte fråga om hjälp
  • Hen är inte motiverad eftersom hen inte förstår meningen med uppgiften de ska göra
  • Hen är helt slut av alla intryck i klassrummet och orkar inte koncentrera sig

Nyfiket utforska

Genom att först nyfiket utforska vilket behov som finns bakom beteendet, kan du sedan hitta rätt strategi för att stödja ditt barn att få sitt behov uppfyllt. Det oönskade beteendet minskar eller försvinner då helt.

Bara att skifta fokus från beteende till behov gör det enklare att hantera vardagen. Det förändrar ditt mindset från ’barnet vill inte’ till ’barnet kan inte’. Det gör hela skillnaden.

I nästa inlägg kikar vi närmare på Strategier.

Boel Olin
/din guide till fungerande vardag med npf

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Kunskap om diagnoser