#1 Välkommen till NPF-blomman!

Välkommen till NPF-blomman - bloggen för dig som vill få tips och inspiration för att få vardagen med NPF att fungera.

Med bloggen vill jag ge mitt bidrag till all er som lever med npf (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Både du som har egen npf – med eller utan diagnos - och du som möter npf hemma, på jobbet eller på fritiden.

Min förhoppning är att öka kunskapen om npf och sprida hopp om en fungerande vardag med npf.

Inspiration och drivkraft är mina två barn som båda har flera npf-diagnoser och relaterade tillstånd. Jag vet av egen erfarenhet hur kämpig, utmanande och utmattande vardagen kan vara. Men jag vet också av egen erfarenhet att det finns sätt att vända den negativa spiralen.

Det är denna kunskap och erfarenhet tillsammans med mina verktyg som kognitiv npf-coach jag vill dela med mig av så att också du ska få en fungerande vardag med npf.

Vad är NPF-blomman?

Bloggen har fått sitt namn efter min modell som beskriver de delar som behöver samspela för att få en fungerande vardag med npf:

Diagnoser: När vardagen med npf inte fungerar är det ofta oönskade beteenden som ställer till det. Genom kunskap om npf-diagnoser och relaterade tillstånd får du möjlighet att förstå vilka behov som ligger bakom beteendet. Bara att skifta fokus från beteende till behov gör det enklare att hantera vardagen.

Strategier: Kunskap om och användning av hjälpsamma strategier som kompenserar för de svårigheter som npf för med sig underlättar ytterligare din vardag.

Relationer: Med kunskap om diagnoser och användning av hjälpsamma strategier förbättrar du dina relationer till andra. Har du egen npf har du nu verktyg att fungera bättre tillsammans med andra. Möter du npf i din vardag har du nu verktyg att stödja personen med npf på ett bra sätt och stärka er relation. I denna del ryms också alla andra relationer. Med familj, vänner, skola, jobb, fritid.

Jag: Denna sista del i NPF-blomman är kanske den viktigaste. Men tyvärr ofta den del som saknas eller kommer i sista hand. Fokus är ofta på vad vi behöver göra för alla andra. Genom ökad medvetenhet och acceptans om den du är och det du gör kan du förändra din situation. Graden av medvetenhet sätter gränsen för vilket resultat du får i de andra delarna av npf-blomman. Det är här du skapar möjlighet att ’dra upp ogräset med rötterna’ så att det inte kommer tillbaka utan istället ger plats åt något nytt och vackrare att växa och blomma.

I de kommande blogginläggen kikar vi in i respektive del i NPF-blomman. Först ut blir diagnoser.

Boel Olin
/din guide till fungerande vardag med npf

Kategorier: : Fungerande vardag med npf