#29 Varje dag är en valdag

Som npf-förälder hamnar du och jag dagligen i svåra situationer. Det är inte konstigt att då bli ett passivt offer för omständigheterna. Du vet känslan av att sitta i baksätet och det är någon annan som kör. Du bara åker med. Allt är andras fel. Bitterhet, uppgivenhet och ilska tar mycket av din energi.

Men vet du – det är aldrig för sent att flytta fram i förarsätet igen och börja ta medvetna beslut om hur du vill agera i vardagen. Det kommer ge dig hopp, engagemang och motivation som ger dig ork och handlingskraft att påverka din situation.

Men hur gör man då?

I inlägget Vem är det som kör egentligen? fick du några tips. Det första tipset var att du kan träna upp din förmåga att se din del i en situation – och ta ansvar för densamma. En viktig pusselbit i detta är medvetenhet om dina egna känslor. För många tar det stopp just här. ”Känslor – det är inget för mig!”

För dig som känner igen i detta, handlade därför förra inlägget om vad känslor är och varför vi har dem. Historiskt har grundläggande känslor som glädje, ilska, sorg, rädsla och förvåning varit viktiga för vår överlevnad. Hur ser du på det idag? Är känslor din vän eller fiende?

Varför har vi känslor?

Känslor är signaler som hjälper oss att navigera i tillvaron. De är en reaktion på antingen en yttre händelse som något du ser, eller en inre händelse som något du tänker.

Tre viktiga syften med känslor är att:

  • känslor kommunicerar saker till andra utan att vi behöver säga det
  • känslor motiverar och förbereder oss för handling
  • känslor belyser det som är viktigt och som vi behöver fokusera på

Häng med så utforskar vi dessa tre fördelar som våra känslor bär med sig.

1. Känslor kommunicerar saker till andra

En känslas fysiska uttryck kommunicerar ofta saker till andra utan att vi behöver säga det. Det är en stor fördel i många situationer.

Om jag till exempel ser tårar i dina ögon samtidigt som du hänger med huvudet så antar jag att du är ledsen. Det finns då en god chans att jag agerar vänligt och stödjande. Inte så dumt eftersom det är det din känsla uppmärksammar dig på att du behöver just då.

De allra flesta människor lär sig tidigt att dölja sina känslor för andra. Det kan så klart vara en fördel ibland. Men i andra sammanhang en nackdel eftersom det blir svårare för andra att ana vad du känner. Det finns risk att andra tolkar dina signaler fel och därför inte svarar på det sätt som du egentligen önskar. Resultatet blir att du inte får det stöd och omtanke från andra som du behöver och vill ha.

Vad är det då olika känslor kommunicerar – om du tillåter dem att ta fysiska uttryck? Några exempel är

  • Rädsla: Se upp! Fara! Jag uppfattar dig som hotfull.
  • Ilska: Det här är inte rättvist. Du inkräktar på mitt område. Jag försvarar det som är mitt.
  • Ledsenhet: Jag har förlorat något viktigt.
  • Skuld: Jag har gjort fel och vill ställa det tillrätta.
  • Kärlek: Jag uppskattar dig. Jag vill ha dig nära.

2. Känslor motiverar och förbereder för handling

Den fysiska förändringen i kroppen förbereder oss på handling. Historiskt har det varit viktigt för vår överlevnad. Några exempel på vad känslor motiverar oss att göra är

  • Rädsla: Fly eller göm dig
  • Ilska: Stå stadigt och slåss
  • Ledsenhet: Sakta ner, dra dig tillbaka, vila
  • Skuld: Ställ saker och ting tillrätta, reparera en social skada
  • Kärlek: Var kärleksfull, omtänksam, ta hand om andra

3. Känslor belyser det som är viktigt

Känslor gör dig uppmärksam på något viktigt som du behöver fokusera på. De uppmärksammar våra djupaste behov och önskningar. Som en kompass som ger dig riktningen för ditt liv. Några exempel på viktiga saker som känslor kan belysa är:

  • Rädsla: vikten av säkerhet och skydd
  • Ilska: vikten av att försvara det som är ditt, bevaka dina gränser, stå upp och slåss för det som är ditt
  • Ledsenhet: vikten av vila och återhämtning efter en förlust
  • Skuld: vikten av att behandla andra väl, att reparera sociala band
  • Kärlek: vikten av kontakt, intimitet, sällskap, omtanke, att dela med sig

Känslor – vän eller fiende?

Vad säger du nu efter att vi har utforskat vad känslor är och varför de finns. Är känslor din vän eller din fiende? Den omedelbara tanken i stunden är ofta ’fiende’. Vi vill så klart undvika eller få bort den jobbiga känslan.

Men jag hoppas att du nu också kan se att det finns en annan sida av myntet. Det är inte bara dåligt med jobbiga känslor. Om du kan se på en jobbig känsla som en vän, blir det så mycket lättare att tillåta den att finnas. Och då kan du också dra nytta av dess fördelar.

Att styra sitt eget liv

Om du vill vara den som styr i ditt liv är ett första steg att bli medveten om din egen del i en situation. Du är i en situation (fakta). Du får en tanke som värderar situationen. Det väcker en känsla. Känslan bär med sig en impuls att agera. Det du gör påverkar det resultat du får.

Genom att tillåta även jobbiga känslor att få finnas, sätta ord på dem och förstå vilka impulser att agera som de för med sig – då får du en valmöjlighet


Du måste nämligen inte agera på känslans impuls. Du kan styra över dina handlingar – till skillnad från dina tankar och känslor som kommer och går lite som de vill. Trots en jobbig känsla kan du välja att göra det som krävs för att få det resultat du vill ha. 

Det är val du ställs inför varje dag. Hur du väljer påverkar om du blir ett passivt offer för omständigheterna eller om du är den som kör i ditt eget liv.

Lycka till med dina val!


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Ps. Du vet väl att jag som NPF-coach stödjer dig som har egen npf och dig som möter npf i din vardag – hemma, på jobbet och på fritiden. Boka mig för individuell coaching, gruppcoaching, skräddarsydda föreläsningar eller stöd att npf-anpassa er verksamhet. Välkommen!

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv