#27 Vem är det som kör egentligen?

Att vara förälder till barn med särskilda behov – diagnos eller ej – är utmanande och tufft på många sätt. Hur har den vardagen påverkat dig? Har du blivit ett passivt offer för omständigheterna eller en aktiv agent i ditt eget liv?

Agentskap är upplevelsen av att styra sitt eget liv. Det är känslan av att det främst är man själv som har möjlighet att påverka sina tankar, känslor och sin omvärld. Man är ett jag som kan få saker att hända. Inte bara ett mig som blir utsatt för saker.

"Vem är det som kör egentligen?" Långbens fråga i den klassiska Disney-filmen. 

Att bli ett passivt offer

Som npf-förälder hamnar du och jag ofta i svåra situationer. Skolan fungerar inte. Kompisar lyser med sin frånvaro. Barnet mår både psykiskt och fysiskt dåligt. Barnet testar gräns efter gräns. Konflikter och utbrott duggar tätt och du får ta emot både slag och hårda ord från ditt barn. Ingen i familjen mår egentligen särskilt bra. Och allt detta trots dina stora ansträngningar med lågaffektivt bemötande, struktur och förutsägbarhet i vardagen, samverkan med skola och vård i otaliga möten, och så vidare.

Inte konstigt att det är lätt att bli ett passivt offer för omständigheterna. Du vet känslan av att sitta i baksätet och det är någon annan som kör. Du bara åker med. Allt är andras fel. Bitterhet, uppgivenhet och ilska tar mycket av din energi. Livet är så orättvist!

Att vara aktiv agent

Men vet du – det är aldrig för sent att flytta fram i förarsätet och börja styra ditt eget liv igen. Med agentskap kommer hopp, engagemang och motivation som ger dig ork och handlingskraft att påverka din situation.

Men hur gör man då?

Du kan till exempel

  • träna din förmåga att se din del i en situation eller relation, och ta ansvar för densamma
  • öka förståelsen för vad du kan påverka och vad som ligger utanför din kontroll
  • alltid göra ett val i alla situationer – påverka, acceptera eller lämna
  • ta hand om dig själv och din kropp

Förändra det du behöver förändra, men gör det i små steg. Och var samtidigt kärleksfull mot dig själv för att du inte orkar göra allt du borde.

Vill du vara den som styr ditt liv?

Nyfiken på att testa? Ladda ner guiden ’Förändra utmanande situationer’. Där finns konkreta tips på hur du kan stärka ditt agentskap.

Läge att ta hjälp? Boka in ett coachande samtal så hjälps vi åt utveckla ditt agentskap.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv