#4 Goda relationer trots NPF

Här kommer tredje inlägget i en miniserie om NPF-blomman – modellen för hur du får en fungerande vardag med npf. Tidigare inlägg har handlat om npf-diagnoser och hjälpsamma strategier som underlättar vardagen med npf.

Goda relationer är en viktig pusselbit för att få vardagen att fungera och för att må bra. Det gäller nära relationer med familj och vänner. Det gäller också relationer till människor du möter i skolan, på jobbet och på fritiden.

Vad krävs?

Att bygga och behålla goda relationer ställer krav på en hel del förmågor; förmågor som dessvärre ofta är nedsatta för den som har npf-problematik. Du behöver förstå dig själv, förstå andra och förstå hur andra uppfattar dig. Det kallas mentalisering.

Som npf-förälder har du mycket att vinna på att stärka din mentaliseringsförmåga. Det är så mycket enklare att hantera en utmanande vardag med goda relationer som utgångspunkt. Det är ju alldeles självklart när man säger det så här, men så lätt att glömma bort i vardagen.

Ett exempel

Ta till exempel situationen när ditt barn kommer hem från skolan och är trött, ledsen och uppgiven. Barnet har inte orden eller orken att berätta för dig vad hen behöver mest av allt just nu. Det som istället kommer ut är ilska. Det smälls i dörrar. Hårda ord träffar dig. Då är det lätt att smittas av barnets känslor och själv gå igång på alla cylindrar. Relationskapitalet naggas rejält i kanten.

Glaskupan

Med lite koll på hur du själv fungerar kan du istället behålla ditt lugn och din förmåga att tänka klokt i stunden.

Något jag har gjort många gånger är att föreställa mig att jag har en stor glaskupa över mig själv för att förhindra de hårda orden att nå mig. De har ändå inte med mig att göra och får gärna studsa bort.

Vi gör om situationen

Istället för att dras med i barnets ilska kan situationen då bli så här: Jag inser att orsaken till utbrottet är att barnets energinivå är låg. Jag gör i ordning barnets favoritmellis och smyger in med det på rummet. Levererar utan ord – men med en klapp på kinden och ett uppskattande leende. Efter en stund en försiktig knackning på dörren. ’Får jag komma in? Jag ser att du haft en tuff dag i skolan. Stämmer det? Har du lust att berätta?’

Win-win

Att träna på mentalisering är win-win. Du sparar energi på att inte bli irriterad och arg, stärker ditt självförtroende som förälder och mår bättre. Ditt barn möts av förståelse och får hjälp att sätta ord på det som är svårt och mår genom det också bättre. Er relation förbättras vilket hjälper er att samarbeta och lösa kommande utmanande situationer.

Relation först – resultat sen!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Goda relationer